Forum Ośrodek Jeździecki INDEKS w Rybniku Stodołach Strona Główna

Jak się robi klopsy i nie tylko - czyli forumowicze w kuchni
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ośrodek Jeździecki INDEKS w Rybniku Stodołach Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
procent




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Książenice/Wrocław

PostWysłany: Czw 14:37, 09 Kwi 2009    Temat postu: Jak się robi klopsy i nie tylko - czyli forumowicze w kuchni

Dziś mama kazała mi zrobić klopsy a że ja totalne beztalencie w tych sprawach poprosiłam Cytrynę o pomoc , to zainspirowało mnie do stworzenia tego tematu Wesoly

Tu możecie dzielić się swoimi "kuchennymi doświadczeniami" , myślę że się przyda .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 14:39, 09 Kwi 2009    Temat postu:

A Cytrynka drugie beztalencie więc w całą sprawę wciągneła Frednote która klarownie nam podała przepis Wesoly
Powiem tak będe tu często zaglądać Wesoly. No to może podaj przepis na te klopsy i zapodaj twój patent Wesoly


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Cytrynka dnia Czw 14:40, 09 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amazonka




Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 944
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik - Zebrzydowice

PostWysłany: Czw 14:40, 09 Kwi 2009    Temat postu:

A czy można też pisać wpadki, jakie przytrafiły się w kuchni? Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 14:41, 09 Kwi 2009    Temat postu:

Myśle że tak skoro ma nas to uchronić przed popełneniem UPSSA !!! Ale za to za każdym razem dodacie super przepis na coś !!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 14:54, 09 Kwi 2009    Temat postu:

To może ja zaczne myśle że czas dobry Wielkanoc Jajka

Faszerowane jajka

Składniki:
20 dkg pieczarek,
15/20 jajek,
Mazjonez, olej
Przyprawy do smaku ( pieprz sól)

Gotujemy jajka na twardo odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie tarkujemy na paseczki pieczarki wrzucamy na patelnie by odparowały z wody i lekko poodsmażamy.
Gdy jajka będą już wystudzone przecinamy je na pół wzdłuż, żółtka wrzucamy do miski do tego dodajemy majonez mieszamy w między czasie do masy jajecznej dodajemy pieczarki próbujemy stworzyć masę do wypełnienia jajek ( ni za tęga ni za ciekła) doprawiamy według smak. Tak wyroibioną masą faszerujemy przekrojone połówki jajek, ukladamy na półmisku i odstawiamy do lodówki

Smaczengo !!!!! Wesoly


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Cytrynka dnia Czw 15:15, 09 Kwi 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
procent




Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Książenice/Wrocław

PostWysłany: Czw 14:54, 09 Kwi 2009    Temat postu:

Ja w takim razie pozwolę sobie wstawić przepis na klopsy a'la Frednota hehe

Mięsko mielone,jedno jajko ,bułka rozmoczona w wodzie i odsączona i przyprawy (sól ,pierz itp.) .Wszystko mieszasz dokładnie ręką najlepiej.
Obtoczyć w bułce i smażyć.

Ja dodałam jeszcze oregano klopsy wyszły super Wesoly

A mój patent - usmażone klopsiki włożyć do miski/garnka czegokolwiek i przykryć pokrywka wtedy jeżeli były jeszcze surowe w środku dojdą Jezyk


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez procent dnia Czw 14:57, 09 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 15:07, 21 Kwi 2009    Temat postu:

Sałatka z zupki chińskiej

Składniki:
1. zupka chińska łagodna,
1. zupka chińska ostra,
Pierś z kurczaka dość duża
Kapusta pekińska,
Puszka kukurydzy,
Puszka czerwonej fasoli

Przyprawy do smaku, majonez

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy nie zamocno tak żeby nie była twarda. Makaron kruszymy w drobne kawałeczki (my zalewałyśmy gorącą wodą i czekałyśmy aż lekko spęcznieje i zmięknie). Odcedzamy makaron i wrzucamy do miski
Kroimy kapuste pekińską wrzucamy do miski tak
Kukurydze jak i fasole odsączamy i wrzucamy też do misk.
Wrzucamy pierś z kurczaka dodajemy majonez przyprawy i dokładnie mieszamy.

Kapuste starannie myjemy przed krojeniem można dodać pomidora podobno. Wersja bez pomidorowa mi smakował

Smacznego !!!!
Czy ktoś próbował jajka faszerowane Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 15:12, 21 Kwi 2009    Temat postu:

Zapodaje również przepis na standardową zapiekanę

Składniki:
2 bagietki,
20 dkg sera żółtego ( ja kupiłam goude )
20 dkg pieczarek, tłuszcz

Pieczarki umyć potarkować, ser również starkować.
Bagietki przekroić na 3 części i a potem jeszcze w dłuż przekroić każdą z części.
Posmarwać masłem każdą bagietkę położyź pieczarki i ser.
Piec w piekarniku aż ser się stopi ( nie pamiętam temperatury i czasu ale tak z 5 minut nie więcej to było)

Na samą mysl ślinka cieknie Wesoly


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Cytrynka dnia Wto 15:13, 21 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 8:10, 24 Kwi 2009    Temat postu:

Wczoraj zajadałam się przepysznym ciastem miód w gębie jak się to mówi czy istnieje możliwość zapodanie przepisu?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rockisiek




Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 807
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rydułtowy

PostWysłany: Pią 10:35, 24 Kwi 2009    Temat postu:

a może będzie wam się chciało kiedyś spróbować:
lazania domowej roboty Laughing

-płaty makaronu do lazanii (gotować al dente(półtwardo) - ok.5min, po wyjęciu kłaść osobno na talerze bo inaczej się skleją ze sobą!!)
-mięso mielone z szynki (w biedronce Jezyk, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić według uznania)
-ser (użyłam gouda, najlepiej potrzeć)
-sos pomidorowy (najsmaczniejszy domowej roboty: nalać ok. 1 szklanki wody, wrzucić kostkę rosołową; jak będzie się gotować dodać 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego pudliszki, dobrze wymieszać, chwilkę zostawić na małym ogniu) powinien wyjść gęsty (jak nie to za dużo wody, wystarczy dodać jeszcze trochę przecieru)

na dnie naczynia żaroodpornego, szklanego poukładać makaron tak żeby pokrył cała powierzchnię, potem dodać mięso, polać sosem, znowu makaron tak żeby przykrył całe mięso, ser, znowu polać sosem i na sam koniec makaron. zakryć naczynie (jeśli ktoś ma pokrywkę) i wstawić na 20min, do nagrzanego pieca, na 180stopni, na "góra dół". później na 5min zostawić w piekarniku tylko przełączyć "góra dół" na "górę". wyjąć i jak trochę ostygnie można jeść Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 10:38, 24 Kwi 2009    Temat postu:

Rock z nieba mi spadłaś już dawno wypytywałam o wypróbowany przepis na lazanie i nic gazetowy nie wypalił dzięki bardzo...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rockisiek




Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 807
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rydułtowy

PostWysłany: Pią 10:43, 24 Kwi 2009    Temat postu:

nmzc Wesoly ja sobie sama wymyśliłam Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Asia




Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 612
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:28, 24 Kwi 2009    Temat postu:

Ciasto, które wczoraj wciągała Cytrynka (namówiłam Ją mimo diety) nazywa się babka piaskowa. Bardzo łatwa do zrobienia i tylko czasami nie wychodzi (to chyba zależy od faz księżyca). A przepis jest taki:
25 dkg mąki kartoflanej
5 dkg mąki pszennej
4 jajka
15-20 dkg cukru
kostka margaryny (ja używam Kasi)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę stopic, cukier ubic z jajkami do białości, dodac mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlac stopioną margarynę i dokładnie wymieszac. Do smaku dodac aromat, taki jaki się lubi (Cytrynka wczoraj kosztowała babkę migdałową). Piec ok. 50 min w tem. 180. Powodzenia, napiszcie czy komuś się udała


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 14:19, 17 Lip 2009    Temat postu:

Amazonka napisał:
A czy można też pisać wpadki, jakie przytrafiły się w kuchni? Mruga



Co do wpadek hehehe to było tak ciasto wymieszane folia na balche ciasto na folie otwieram szafke patrze PROSZEK DO PIECZENIA Laughing

No i standardowo zakalec.

a teraz PRZEPIS bardzo prosty w sam raz na tak upalne dni

1,5 litrowa butelka wody niegazowanej,
1/2 Cytryny,
Dzbanek jak kto ma słomka i kostki lodu

Przygotowanie:

Dzbanek na stół, odkręcamy wode ( w związku z tym że nie gazowana nie będzie pssssssssssssss ), wlewamy wodę do dzbanka dodajemy sok z cytryny, mieszamy.

Idealne na gorące dni Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 12:12, 20 Lip 2009    Temat postu:

Placek z jabłkiem

składniki:

4 jajka całe,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki oleju,
Łyżeczka cynamonu,
5/6 jabłek ( średniej wielkości),
Łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody

Sposób przyrządzenia

Jaja ubić z cukrem na konkretną masę. Potem mieszając dodawać w mąkę i olej ( do pierwszej szklanki maki dosypać proszek i sode). Następnie dodać cynamon mieszamy w dalszym ciągu. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka w talarki. Pieczemy 45-50 minut

Smacznego !!!! Wesoly


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Cytrynka dnia Pon 12:14, 20 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ośrodek Jeździecki INDEKS w Rybniku Stodołach Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance free theme by spleen & Programosy

Regulamin